Mikä on Taidesuunnistus?

Taidesuunnistus on vuodesta 2005 keväisin järjestettävä koko Pirkanmaan laajuinen taidetapahtuma, joka tarjoaa laajan kattauksen pirkanmaalaista taidetta ihailtavaksi ja ostettavaksi.

Taidesuunnistusta järjestää Taidesuunnistus ry, yleishyödyllinen yhdistys, jonka jäsenyhdistyksiä ovat Tampereen Taiteilijaseura ry, Modus ry, Valokuvakeskus Nykyaika ry, Rajataide ry ja Taito Pirkanmaa ry. Taidesuunnistus ry:n tarkoitus on taiteen, muotoilun ja käsityön kaupallisten edellytysten edistäminen Pirkanmaalla sekä paikallisen osaamisen esiin nostaminen.

 
Usein kysyttyjä kysymyksiä ja palautetta

”Monet kävijät ja kohteet haikailivat ensimmäisten vuosien levitystä, jossa infokartta tuli ilmaisjakelun mukana jokaiseen kotiin.”

Ilmaisjakelu maksaa Pirkanmaalla noin 10.000 €, jonka lisäksi painokulut maksaisivat jopa useita kymmeniä tuhansia euroja. Taidesuunnistuksen karttaliite jaettiin Aamulehden tilaajille alkuvuosina, kun rahoitus vielä riitti siihen. Aamulehden liitteelle tulisi jakeluineen hintaa kuitenkin noin 30.000 €, mikä on enemmän kuin koko tapahtuman budjetti vuonna 2017. Tällainen vaihtoehto on siis valitettavasti aivan liian kallis toteutettavaksi ilman mittavaa apurahaa.

Katalogin painosmäärä on ollut viime vuosina 7.000 kpl, mikä on riittänyt koko vuoden jakeluun. Nykyisen kokoisena katalogia on helppo kuljettaa mukana ja se säilyy paremmin kuin sanomalehtipaperille painettu tabloidilehti. Lisäksi moni kävijä tutustuu nykyään kohteisiin verkkosivujemme kautta ja selaavat katalogin verkkoversiota.

”Olisi hyvä, jos katalogi tulisi painosta paljon aikaisemmin, ja sen saisi jakoon jo viikkoja ennen tapahtumaa.”

Katalogi saatiin painosta tänä vuonna hieman aikaisemmin kuin edellisvuosina ja se saatiinkin kiertoon noin kolme viikkoa ennen tapahtumaa. Tulevia vuosia ajatellen, on tärkeää, että taiteilijat ja kohteet lähettävät katalogiin tulevat materiaalit meille aikataulun puitteissa, jolloin katalogit saadaan painoon aikaisemmin.

”Katalogeja ei näkynyt missään. Missä kaikkialla niitä jaettiin?”

Taidesuunnistus ry toimitti katalogeja jakoon noin seitsemäänkymmeneen jakelupisteeseen Pirkanmaalla, muun muassa kaikkiin Pirkanmaan lähi- ja sivukirjastoihin, Tampereen pääkirjastoon Metsoon, lukuisiin kahviloihin ja ravintoloihin, Tampereen hotelleihin, suosittuihin museoihin ja kulttuurikohteisiin sekä ruuhkakeskuksiin sijoitettuihin esinetelineisiin. Lisäksi katalogia annettiin myös kohteille jaettavaksi, mikäli he halusivat. Taidesuunnistuksen järjestämät jakelupisteet kerrottiin Taidesuunnistuksen kotisivuilla sekä sosiaalisessa mediassa.

”Olin hieman pettynyt tapahtuman mainostukseen. Sata euroa on aika iso osallistumismaksu, jolla pitäisi saada kunnon ilmoitus karttoineen Aamulehteen.”

Mainosbudjettimme vaihtelee vuosittain saadun rahoituksen mukaan, mutta käytettävä summa on aina ollut pieni. Tänä vuonna päädyimme mainostamaan Aamulehdessä, Tamperelaisessa sekä uutena kanavana Tampereen kaupungin liikennelaitoksen bussien mainosnäytöillä, joka lisäsi huomattavasti tapahtuman näkyvyyttä. Lisäksi tapahtumaa mainostettiin aktiivisesti Facebookissa sekä muualla sosiaalisessa mediassa, mikä tavoitti myös nuorempaa kävijäkuntaa runsaasti.

Laajempi mainonta tarkoittaisi valitettavasti korotettuja osallistumismaksuja. Myös kohteiden oma panos ja mainostaminen ovat äärimmäisen tärkeää ja moni on kokenut sen kannattavaksi. Moni teki Taidesuunnistus-viikonlopusta tapahtumakutsuja niin sähköisesti sosiaaliseen mediaan kuin perinteisesti paperillekin naapuruston postilaatikoihin. Oma aktiivisuus kantaa usein hedelmää.

Katalogimme on vuoden voimassa ja sitä jaetaan koko tänä aikana, joten taiteilijoiden näkyvyys ei rajoitu yhteen viikonloppuun. Jos viikonlopputapahtuman hintaa vertaa vaikkapa messuosallistumiseen, jossa on vastaavat tavoitteet tunnettuuden ja näkyvyyden lisäämiseksi, osallistumismaksu on vain murto-osan. Suuren yleisötapahtuman järjestäminen on kallista ja aikaa vievää. Koska apurahat ovat epävarmoja ja usein niukkoja, joudutaan osa kustannuksista kattamaan taiteilijoiden osallistumismaksuilla. Taidesuunnistus ry on voittoa tavoittelematon yhdistys eikä se tee toiminnallaan voittoa.

”Yksi kävijä kertoi osallistuneensa Taidesuunnistukseen aikaisemminkin, mutta oli vasta nyt huomannut, että kohteita on muuallakin kuin Tampereella. On varmasti loogista, että Tampereen kohteet kerrotaan ensin, mutta toisaalta kaikki tietävät, että Tampereella on kohteita, joten pitäisikö maakuntakohteet mainita ensin? ”

Tampereen kohteet eivät ole katalogissa ennen muita kohteita. Haluamme kohdella kaikkia Pirkanmaan kohteita ja kuntia tasa-arvoisesti, mistä syystä kaikki kohteet ovat listattu aakkosjärjestyksessä kunnasta riippumatta. Kotisivuillamme kohteita voi tarkistella myös kunnittain.

”Toivoisin, että kaikista kohteista laitettaisiin myös kuva verkkosivuille ja, että ne linkitettäisiin Taidesuunnistuksen kotisivulle. Useilla kävijöillä ei ole mukanaan katalogia vaan he katsovat listaa ja karttaa älykännyistä, jolloin kuva ja linkki helpottaisivat kohteen valintaa.”

Taidesuunnistuksen kotisivuilla on lueteltu kaikki ilmoittautuneet suunnistuskohteet. Kuvat lisätään kuvallisen taiteilijaesittelyn ottaneille kohteille. Kuvallinen esittely maksaa huomattavasti enemmän kuin pelkkä rivi-ilmoitus ja se takaa paremman näkyvyyden myös netin kanssa suunnistavan yleisön suhteen. Vuonna 2017 kaikki www-osoitteensa meille ilmoittaneet kohteet linkitettiin kotisivullemme.

”Olisi kiva nähdä enemmän työnäytöksiä. Tekijöiden tarinoita työstänsä on myös todella mukava kuulla. Toivoisin myös, että kohteilla olisi enemmän pieniä, postikorttikokoisia tuotteita myynnissä.”

Jokainen kohde vastaa itse ohjelmastaan sekä mahdollisesti myynnissä olevista tuotteistaan. Joissakin tapauksissa työnäytösten tekeminen voi olla työn luonteen takia hankalaa. Välitämme toki nämä ja muut kävijöiltä saadut palautteet ja toiveet kohteille ensi kevään tapahtumaa suunnitellessa.

”Taidesuunnistus-viikonloppuna ainakin Tampereella oli muitakin suurtapahtumia eikä kaikissa ehtinyt millään vierailla. Olisiko mahdollista valita Taidesuunnistukselle ensi keväänä sellainen viikonloppu, ettei sen kanssa olisi samaan aikaan muita tapahtumia”?

Tänä vuonna Taidesuunnistus osui samalle viikonlopulle kuin Kalamarkkinat ja Suurmessut. Varsinkaan Tampereen kokoisessa kaupungissa päällekkäisiä tapahtumia on välillä vaikea välttää, mutta ensi kevään päivämäärää miettiessä pyrimme välttämään suurimmat päällekkäisyydet.

”Taidesuunnistus-nimi voi johtaa hieman harhaan ja moni pitää sitä jonain suunnistusjuttuna. Pitäisikö tuoda enemmän esille, että kyseessä on myyntinäyttely, jossa on mahdollista tavata itse taiteilijoita?”

Taidesuunnistus-nimi on ollut käytössä jo reilusti yli kymmenen vuotta ja se tunnetaan Pirkanmaalla hyvin. Karttojen ja kohdetietojen tutkiminen sekä reittisuunnittelu tekevät tapahtumasta monille mieleenpainuvan. Taidesuunnistuksen henki on yhteisöllinen, orgaaninen ja rajaton. Taide on ymmärretty tapahtumassa laajasti eikä ainoastaan kuvataiteena. Läheskään kaikilla kohteilla ei ole myytäviä teoksia. Mukana on performanssia, ympäristöteoksia ja videotaidetta, joita ei voi myydä samaan tapaan kuin vaikkapa maalauksia, grafiikkaa tai käsitöitä. Kaikki Taidesuunnistuksen näyttelytkään eivät ole myyntinäyttelyitä. Vaikka tavoitteemme on taiteen, muotoilun ja käsityön kaupallisten edellytysten edistäminen Pirkanmaalla, se ei tarkoita myyntiin keskittymistä. Paikallisen osaamisen esiin nostaminen onkin meille erittäin tärkeää.

Jätä kommentti